Vestea că FCSB va întâlni Manchester United, ba și pe teren propriu, în actuala campanie a grupelor Europa League și în noul format fixat de UEFA, a stârnit euforia suporterilor roș-albaștri. Pe bună dreptate, la București vine o regină a continentului fotbalistic, prea puține cuvinte utile ar fi de adăugat în jurul numelui ca să-i potențeze semnificația reală în tot ce știm și tot ce înseamnă, până la urmă, fotbalul.
Dar, la Cluj-Napoca, același Manchester United și, în același timp, chiar alt Man United!, dintr-o epocă glorioasă, e fixat în poveste și umflă pieptul de mândrie al ardelenilor Gruia. Acum 12 ani, pe Old Trafford, CFR Cluj învingea cu 1-0 într-un meci care pare azi destul de greu de imaginat. Grupele Champions League!
Descoperă AICI detaliile campaniei noastre dedicată celor mai tari succese românești în Europa după 1990 din care face parte și Man United – CFR Cluj 0-1, partida pe care o povestim astăzi!
Da, vor spune unii că la ora meciului din 5 decembrie 2012 englezii erau deja calificați în primăvara europeană, matematic, iar această ultimă partidă din grupele Ligii Campionilor nu însemna mare lucru pentru ei. Dar să-l învingi, pe Old Trafford, pe Alex Ferguson, fără gol primit? Tu, o echipă venită din Estul fierbinte și haotic al Europei?
Vor spune alții că, în contextul acesta, Ferguson i-a avut în echipa de start pe Scott Wootton, care azi e fundaș în prima ligă australiană și n-a ajuns vreodată la nivelul real al lui United. Sau pe Nick Powell, a cărui consacrare a venit doar pe la Wigan și Stoke. Corect! Dar ce facem cu ceilalți din primul 11? Cu de Gea, Giggs, Rooney, Welbeck? Sau cu indignarea lui Sir Alex, care l-a aruncat la pauză până și pe Scholes în teren?
Man United câștigase cu 2-1 în Gruia, reușise 3-2 și 3-1 cu Braga, 1-0 cu Galatasaray. Grupă ușoară când ești mare și poți. Finalul campaniei a fost unul cu frâna trasă, dar ce fel de frână are United când noi suntem… noi?!
Acest 0-1 cu CFR Cluj a însemnat prima înfrângere acasă, în Liga Campionilor, pentru Man United după… 38 de confruntări!
Dar destul despre ei, să ne cinstim eroii! Lusitanul Paulo Sergio (foto jos) era antrenor la CFR Cluj și începea meciul istoric de pe Old Trafford cu cinci conaționali. Defensivă și mijloc portughez, cu Ivo Pinto, Camora și liderul Cadu, plus Rui Pedro și Felgueiras în poartă.
Băieții din Ardeal bătuseră tur-retur pe Braga, iar cu o remiză la Istanbul încă așteptau de la duelul din Marea Britanie, coroborat cu scorul din Braga – Galatasaray, o calificare în primăvara europeană Champions League. N-a fost să fie, la limită, dar hai să ne bucurăm de povestea care va rămâne, până la urmă, din generație în generație. Calificări, că vor mai fi sau nu, e greu să „bată” cumva în altarul peluzei un 1-0 cu Manchester United în deplasare!
Curaj a fost cuvântul determinant al startului de meci. Curaj pentru CFR. Cadu l-a luat pe sus pe Welbeck, să-i arate cine-i șeful, cornerul lui Giggs s-a lovit de marcajul eficient la același vârf englez, presingul românesc a avut repede efect: minutul 8, Smalling pasează stângaci în propriul careu, Bastos trage însă parcă uimit de șansa istorică, scoate de Gea! Mureșan bagă și el un „topor”, la Powell, se-aude „CFR, luptă CFR” pe Old Trafford și chiar e nevoie de luptă teribilă în fața unei asemenea provocări!
Valul doi seismic acasă la United. Scapă Sougou pe un culoar minunat, dar iarăși parcă un șal de emoții îi întunecă pașii în goană. Șutul, deviat-blocat, zboară aiurea. Sunt semnele că tot ce va veni nu-i întâmplător. Dacă și Rooney ajunge să facă un tackling disperat în buza porții sale ca să respingă după un corner clujean, avem argumente pentru mai mult decât curaj! Adică și noroc, și inspirație.
Mai ales când Felguieras blochează ca la futsal, unu la unu cu Cleverley. Apoi, stând drept și respingând neverosimil față în față, acum, cu „Chicharito” Hernandez. Super Mario pune latul și, ca în basme ori ca la handbal, împinge spre viață mingea și de pe linia porții, la „capul” lui Welbeck după corner. Când Rooney vrea lob de generic, portughezul nostru aleargă invers și tot aruncă mingea peste transversală!
Avem curaj, dar și emoții. Însă, mai ales, portar tare!
Dacă prima repriză a părut luptă parte în parte, după pauză stăm la cutie și pândim contraatacuri. Nu prea aveam altă rețetă la îndemână oricum, Scholes s-a alăturat coechipierilor în iarbă, dar Sougou și Bastos retează două șanse pentru deschidere de scor pe baionetă țâșnită din suferință.
Minutul 56. Luis Alberto urcă felin în jumătatea englezilor. Se uită șmecherește la poartă. Totuși, sunt aproape 30 de metri, încearcă? O, da! Exterior, efect, mijlocașul brazilian din Bahia venit împrumut tocmai de la Braga reușește o traiectorie stelară completată de bara stângă. De Gea, ibericul în varianta „prime”, plonjează steril. Marile meciuri au nevoie de goluri fenomenale. CFR, luptă CFR!
Ar fi nedrept să spunem că a fost „asediu până la final”, îndoind lemnul din limbă până iese ciubăr. Englezii au avansat, au pasat și au pus presiune. Dar fără ocazii gigantice.
Sky Sports anunță fără menajamente: „CFR Cluj claimed the notable scalp of Manchester United”. Cam totul în mai puțin de zece cuvinte. Fără traducere.
A marcat: Luis Alberto (56)
Man United: de Gea – P. Johnes, Smalling, Wootton, Butner, Cleverley (Scholes ’45), Giggs (c) (D. Fletcher ’86), N. Powell (Macheda ’73), J. Hernandez, Rooney, Welbeck
Antrenor: Alex Ferguson
CFR Cluj: Felgueiras – I. Pinto, Cadu (c), Piccolo, Rada, Camora, G. Mureșan, L. Alberto, Sougou (Kapetanos ’90+2), R. Pedro (Aguirregaray ’71), R. Bastos (Maftei ’78)
Antrenor: Paulo Sergio
Care e cel mai tare succes european după 1990?
Vezi rezultate
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER